Eldöntött kérdés

2016/07/25. - írta: psm

Népszavazás lesz. És én mint felelősségteljes állampolgár elgondolkoztam, hogy igen vagy nem. Persze, tudom, van még harmadik lehetőségként a bojkott, és azt mondják, az is egyfajta szavazás, de mégis csak furcsa, hogy magukat demokratikusnak tartó pártok egy ilyen demokratikus intézmény mint a népszavazás bojkottálására szólítanak fel.

Tehát szavazhatok nemmel, ahogy azt a kormány kéri. Ez tűnik a legnyilvánvalóbb választásnak, hiszen épeszű ember nem akarhatja, hogy minden szempontból idegen népek elárasszák kis hazánkat. Próbálkoztak egyesek megmagyarázni, hogy nem is jönnének sokan, de Franciaországba vagy Belgiumba is csak tucatnyian jöttek először, aztán most mennyien vannak. Mások azzal érveltek, hogy az amerikaiak is bevándorlók voltak, sőt mi magyarok is, és hogy ez milyen jó. Jó persze, a bevándorlóknak, hiszen nézzük meg mi lett a "befogadókkal", hol vannak ma az indiánok vagy éppen az avarok. Szó volt még vérfrissítésről, népességfogyásról, munkaerőhiányról, de mindezek az érvek annyira sem hatottak, hogy a saját szavazóikat meggyőzzék.

Egyetlen érv maradt, ami viszont elég nyomós: a kormány az Unióból való kilépést készíti elő. Azt nagyon is valószínűnek tartom, hogy Orbán Viktor akár ki is vezetheti az országot az Unióból, és nagyon is lehetséges, hogy ez a népszavazás egy teszt, arra nézve, hogy mi magyarok mennyire tartjuk magunkénak az egységes európai gondolatot. Én az egységes Európát úgy képzelem el, mint egy nagy családot: együtt élünk, egy fedél alatt, közösen kell megszerveznünk, hogy ki takarít, ki vásárol be, ki megy először a fürdőszobába, mit nézünk a tévében. Amit Orbán Viktor elképzel, az pedig olyan, mintha a család minden tagja külön háztartásban élne, mindenki magának takarít, magának vásárol be, saját fürdőszobája és saját tévéje van. Ráadásul azok a családtagok, akiknek egy kicsit jobban megy, adnak pénzt a család csóróbb tagjainak. Akkor mégis szavazzak igennel?

És mi van, ha nem megyek el szavazni? Egyrészt Orbán Viktor nagyon sok ember véleményét tudja befolyásolni, másrészt az idegenektől való félelem nagyobb és közvetlenebb, mint az attól való félelem, hogy Magyarország kikerülve az Unióból elszigetelődik, esetleg újra Oroszország felé sodródik. Ezért bármit is állítsanak a népszavazás ellenzői, vagy bármiben is reménykedjenek, egészen biztos vagyok benne, hogy simán meglesz az 50%-os részvételi arány, és a nem szavazatok aránya pedig 90% felett lesz. Az igennel szavazók egy része is a kormány véleményére szavaz igennel, csak eltéveszti, hogy az igen az most a nem. Amennyiben az ellenzéki pártok hirtelen a népszavazáson való részvételre és az igenre szavazásra kezdenének buzdítani, akkor a nemek aránya mondjuk lecsökkenhetne 60-70%-ra, viszont lényegesen nagyobb részvétel mellett. Tehát a népszavazás mindenképpen érvényes és eredményes lesz.

Mindazonáltal arra jutottam, hogy nincs jó választás. Orbán Viktor ezzel a népszavazással valószínűleg az ellenzéki pártoknak akart csapdát állítani, de valójában minden magyar választót csőbe húzott. Könnyen lehet, hogy ez a népszavazásos győzelem lesz a Fidesz bukásának kezdete: ha előre nem is látjuk a csapdát, utólag csak észrevesszük, hogy a csőben vagyunk. Addig is javaslom a nyelvészeknek, hogy a kiegészítendő és az eldöntendő kérdés mellé a megkérdezettek becsapására szolgáló kérdés megnevezésére vezessék be az eldöntött kérdés fogalmát. Mert ez az.

254 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszam.blog.hu/api/trackback/id/tr818912356

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lómai Unió 2016.07.26. 19:05:31

Tudta? A vízvezetéket, csatolnázást, utakat, öntözést, gyógyászatot, oktatást, bolt, népfüldőket, közbiztonságot és a békét a lómaiak adták önnek!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2016.07.26. 16:57:06

@STIRLITZ: Ne magadból indulj ki, a magyarok többsége sokkal okosabb és tájékozottabb nálad.
Mielőtt kommentelsz, téjékozódj és próbálj meg gondolkozni, akár milyen nehéz. Olvasd el a híreket a legutóbbi terrortámadásokról, és aztán próbáld meg felfogni, mekkora kockázatot jelentene, ha visszaküldenék a muzulmán bevándorlóknak akár a töredékét.

Ballib cenzúrázók réme 15 2016.07.26. 16:58:06

@STIRLITZ:

Csak sikerült lehülyézni a magyarokat.
Ha nem a ballibek vannak, akkor a magyarok hülyék. Tájékozatlanok, és alacsony az IQ-juk.
Ezt pl onnan is tudni, hogy nem a ballibek kormányoznak.

Szerencsére a hozzád haosnló Gyurcsnyisták olyan okosak, hogy beszarás. Viszont sajna nagyon kevesen vannak, és csak a nyugdíjasokat bírják magukhoz édesgetni a vérprofi, tájékozott, kimagasló IQ-jú ballibek.. :DDDD

Az apokalipszis lovasa 2016.07.26. 16:58:13

@STIRLITZ: "Kelts félelmet, hintsd meg demagógiával és tálald úgy, hogy a hülyék is megértsék. ... "

Akkor ez kb. ugyanaz, mint a náááciorbán, diktatúúúra lesz, összedőőől az ország folyamatos mantrázása, nem? :D

Az apokalipszis lovasa 2016.07.26. 16:59:40

@Ballib cenzúrázók réme 15: Ez úgy van kérlek, hogy mikor a baloldal van a hatalmon, akkor a nép jól döntött, bölcs és okos, a demokrácia pedig csodálatos.

Mikor meg nem, akkor mágikusan meghülyül, tájékozatlan lesz és ostoba, akiknek jobb lenne valamiféle diktatúra, persze csak a saját érdekükben.

Neo07 2016.07.26. 17:31:41

@DFK: "Vagyis szerinted várjuk meg az első magyar halottakat,..."

Sajnos, már megvan az első... Ha nem is magyar földön, ha nem is fanatikus iszlám által, de másodgenerációs bevándorló által... Igaz, nem vallási alapon, de mégiscsak merénylet volt.

Nemfajtalan srác 2016.07.26. 17:56:15

Na itt a legújabb: lövöldözés egy malmöi plázában. Meglepne ha svédek csinálták, ha vannak még olyanok egyáltalán Malmöben

index.hu/kulfold/2016/07/26/lovoldozes_volt_egy_malmoi_plazaban/

Nemfajtalan srác 2016.07.26. 17:58:58

@Neo07:
Nem vallási, hanem inkább törzsi leszámolás volt. Az iráni csávó törökökre vadászott, mert kirabolták és megverték párszor, aztán pechére a magyar csávó pont ott volt a mekiben és pont úgy nézett ki

mpl 2016.07.26. 20:24:21

@Kalmár: ebben igazad van, de akkor ne mondjuk azt, hogy az ország kérharmada választotta őket. A szavazók kétharmada, az igen, az viszont a lakosság ötöde. A matematika már csak ilyen :-)))

mpl 2016.07.26. 20:25:51

@a BircaHang Média szerk.: mert most más ahelyzet?
A fidesz úgy alakítja a választasi törvényt, hogy csak ő jöhet ki jól belőle.

mpl 2016.07.26. 20:30:06

@DFK: nem hazudok, rokonaid talán igen, kvóta a visszatoloncolt létszám alapján jön ki, de sebaj, a mai adatok alapján 1294 fő. Mint mondtam én sem vagyok a migráció híve, de a kormányhazugságoké sem. Egyik kormányé sem győz meg.
Nem vagyok se bal, sem jobboldali, vsak a valóság érdekel, de ez a hisztéria nem győz meg. Viszont a kormány jól elfedi vele a lopásait, meg az eü és az oktatás lerongyolását...azt azért nem a muszlimok okozták. Vagy kurv@ nagyot tévedtem. ;-)))

ppppalika 2016.07.26. 20:30:58

"Jó persze, a bevándorlóknak, hiszen nézzük meg mi lett a "befogadókkal", hol vannak ma az indiánok vagy éppen az avarok."

Nézzük meg, hogy hol vannak a magyarok! Genetikailag jobban hasonlítunk a környező népekre, mint az ázsiaiakra. Nem attól magyar valaki, hogy a Vereckei hágón keresztül érkezett.

ppppalika 2016.07.26. 20:36:56

Nagyon egyszerű a megoldás: aki úgy gondolja, hogy ennek a népszavazásnak semmi értelme, mert az EU-t semmire nem kötelezi, ezért nem akar sem igennel, sem nemmel szavazni, annak van még lehetősége a távolmaradáson túl is: elmegy szavazni és érvénytelenül szavaz.

Ha azok, akik távol kívántak maradni, így cselekszenek, nem mondható, hogy nem tudjuk a véleményüket.

stim 2016.07.26. 21:14:02

"A verseny lovaknak való nem embereknek" Bartók Béla

Aki relativizálja a tényeket az bármit odaláthat egy kérdés mögé de értelmes ember arról beszél amiről szó van. Mert nem arról van népszavazás amiről nincs népszavazás hanem arról van népszavazás amiről a kérdés szól. Ilyenformán az Európából kilépés nem játszik. Már csak azért sem mert Magyarország exportja az Európai Únióba megy kb. 80%-ban. Elsősorban Ausztria, Németország és ezután a többi. Aki nem akarja megfektetni a gazdaságot az nem lép ki az EU-ból. Mivel Varga Mihály elég jól teszi a dolgát ez csak fantaszta véleménynyilvánítóknak jó gondolatkísérlet egy cikk erejéig de nem reális. Nem ez a kérdés.

Nézzük inkább azt amiről szó van.

Az EU öregszik és sokan a bevándorlást találták jó megoldásnak. Az elmúlt évtizedekben Németországban többmillió török vendégmunkás találta meg a számítását és vált a német ipar hasznos tagjává. Franciaország helyzete speciális főleg ha a volt (vagy adózás szempontjából még mindig) afrikai gyarmatait nézzük. De nem csak ebben a két európai nagy országban van jelentős bevándorló népesség. Egy darabig ez működött is. Évtizedekig. Amíg jólét van a hiba nem látszik. Mint amikor a szocializmus kölcsönökből élt. Mit is mondott rá Hofi? "Te, azért nagy francok vagyunk mi is. Egy haldoklótól kölcsönkérni? (Fiatalabbaknak: merthogy idehaza az volt a szállóige, hogy a kapitalizmus haldoklik.)

Aztán a dolgok megváltoztak. No go zone-ok alakultak ki, a bevándorlók második, harmadik generációja már többet igényelt bennszülött európaiként mint azok az őseik akik örültek ha itt kaptak munkát. Sokuk nem tanult sem szakmát sem a befogadó ország nyelvét. Minden probléma kezelhető addig amíg jólét van és a szociális háló a terheket elbírja. De Az európai fiatalok ma nehezen találnak munkát, Spanyolországban pl. 50 %-os a munkanélküliség a fiatalok körében. A franciák is a munkafeltételek és jogok megnyirbálása miatt tüntetnek. Beindult az európai fiatalok vándorlása is. EU-n belül és EU-ból kifelé is. Ebből a szempontból is figyelembe kell venni a vándorlást de nem összekeverni a szezont a fazonnal. Ha valakit nyelvtudással, szaktudással HR-esen keresztül vízummal vagy EU-n belül vándorolva meghív egy cég dolgozni az nem ugyanaz mint akior valaki nyelvtudás, szakma és vízum nélkül ismeretlen személyazonosságggal érkezik olyan területről ahol háború van.

Amíg korábban lehetett külföldön olcsóért dolgoztatni addig mostanra az egykori gyarmatok önállósodva, önmagukat fejlesztve konkurrenciaként vannak jelen és szívják el a munkát. Az eddigi életszínvonalat ezért a nyugat-európai társadalmak nehezen tudnák fenntartani. Itt drágább az élet ami magasabb fizetéseket feltételez. Az ellentmondás az, hogy kellenének a munkás kezek de kellene a munkahely az európai fiatalnak is merthogy az EU átlag életkora nő. Egyre tovább leszünk idősek és ez azt jelenti, hogy munkavállalóként az évtizedes rutinnal kellene felvennie a versenyt egy kezdő, tapasztalatlan fiatalnak.

A munkabérek is mennek lefelé. Ha összehasonlítjuk, hogy az első világháború előtt az apa mint családfenntartó el tudta tartani a családot és egy polgári családnak cselédei is voltak akiket szintén fizetni kellett ahhoz képest a két világháború szükségessé, elkerülhetetlenné tette a nők jelenlétét a munkaerő piacon és mostanra már mindkét szülő dolgozik. Ezt a munkabért akarja a versenyre berendezkedett nyugati profitorientált világ még jobban lenyomni. Nem a nők fognak jobban keresni hanem a férfiak rosszabbul, bocsi. A munkabérek mindig lejjebb mennek ha van aki olcsóbbért elvégzi a munkát. Például a bevándorló. Persze csak ha ért hozzá. És ha érti a nyelvet és ha hajlandó dolgozni. Ez a három azért kell hozzá. Vagy ha nincs bevándorló akkor a külföld megcsinálja olcsóbban. A fejlődő világ. És ha időnként visszabombáznak 50 évvel egy országot akkor ez a folyamat sose ér véget és ha a bevándorlás legális akkor a kizsákmányolás alsó értéke alulbecsülhetetlen. Ami nagyon nem kedvez a családalapításnak és a népességnek. Meg az emberhez méltó életnek, úgy egyáltalán.

2/1

stim 2016.07.26. 21:14:40

2/2

Európa most kényszerhelyzetben van. Az öregkorra valahonnan elő kell teremteni a pénzt miközben a fiataloknak is kellene, hogy legyen olyan tisztességes fizetésük amiből családot lehet nevelni. Gondoskodni a jövőről. Mindeközben a szociális hálót a bevándorlók kőkeményen megterhelik mert Európában, a fejlett nyugati világban, az USA-ban verseny van. A fiatalok a termékeny időszakuk egy jó részét iskolapadokban és tanulva töltik. Aztán versenyeznek a munkahelyen. És ez a verseny soxor megöli a családalapítást. Ezt látom a fő problémának. A Fidesz jól fogta meg a probléma lényegét amikor a családok megerősítését találta a legfontosabbnak. Aki fizikailag nem reprodukálja magát az nem viszi tovább a zászlót. Élhetőbb Európa kell. Ehhez pedig az európai fiataloknak kell munkát biztosítani és olyan munkafeltételekkel és fizetéssel ami alkalmassá teszi őket családalapításra. Japánban a robotika az idősgondozás felé orientálódik, nem a hadiipar felé. Fel kellene ismerni, hogy a termelőeszközök fejlettsége már bőven fedezi a szükségletek megtermelését. A kérdés, hogy kihal-e egy taársadalom a folyamatos verseny és profit éhség miatt vagy megelégszik kevesebbel és jobban osztja el a keletkezett profitot? Szerintem ezt a kérdéskört kellene átnézni.

Az európai fiatalok közül sokan vannak ebben a helyzetben és amíg ők nehezen jutnak munkához nyelvtudással, a közösségbe passzoló kultúrával (vele azonos mert belőle van, szerves része), szaktudással addig nagyon nehezen fognak a bevándorlók érvényesülni. Megtapasztalják, hogy nincs rájuk szükség, elégtelenek a képességeik és mivel mindenhol elutasításba ütköznek (érthető módon hiszen semmire kellők) ezrét radikalizálódni fognak. Sose azokkal van a gond akiknek van eladható tudásuk vagy tudnak viselkedni, alkalmazkodni egy kultúrához hanem azokkal akik nincstelenek és ebből a semmiből kell valahogy boldogulniuk. Az európai fiatalok is sokszaor leterhelik a szociális rendszert. Mi szükség lenne újabb milliókra amik szemlátomást nehezen alkalmazkodnak és igenis van köztük olyan aki emiatt emberek életét veszi el? A baloldal és a liberálisok szavazókban reménykednek de csak terrort és polgárháborúba torkolló feszültséget kaphatnak. Miközben azzal félemlítik meg őket, hogy a nemzeti gondolkozás veszélyes valójában a túlzott nyíltság miatt vannak Európa-szerte halálesetek. Akinek fontosak a szerettei, rokonai, ismerősei, nőismerősei, gyerekei az nem elégszik meg a kormánykritkus hőzöngés lila ködével hanem felelősen elgondolkozik azon a helyzeten amibe került. És ha van esze nem rontja tovább a saját és ismerősei helyzetét. Csak mert valamelyik politikus tetszik vagy nem testzik neki. Elő kéne venni a józan észt.

DFK 2016.07.26. 21:19:38

@mpl: olyan független vagy, hogy precizen mondod fel az összes baloldali lózungot. Ismerjük a függetleneket...
Fájna beismerni, hogy az 1294 befogadandó az 160ezer migránsból számoltatott, de hát azóta tízszer akkora a létszámuk.

DFK 2016.07.26. 21:27:16

@stim: rendkívül jól leírtad a helyzetet, de itt balfelől megértésre ne számíts, ahhoz ők túl doktrinerek.

stim 2016.07.26. 21:36:50

@DFK: nyugodtan szem elől téveszthetik a tényeket, akkor majd megint elvesztik a választásokat. A vakság önmagát bünteti ezért érdemes lándzsát törni az igazság mellett mégha ezzel náhy gyűlölködésre hajlamos ismerős rokonszenvét el is veszti az ember. Aki azt hiszi, hogy hazugsággal nyerhet az magát csapja be.

És miközben annak örülnek, hogy emiatt esetleg a kormánynak rosszabb lesz, ők is rosszabb helyzetbe kerülnek. Tehát akkor minek is örülnek, mit szeretnének elérni? A mindenkori kormány sikeressége az ország és a lakóinak a sikeressége:) Ez szerintem egy alapvető összefüggés.

dunántúli gyerek 2016.07.26. 21:39:11

Nekem nemm kell migráns, nemmel szavazok.

ember100 2016.07.26. 22:14:54

@Andy73:
Helló !

Igazad van mi mind fradisták vagyunk csak nem tetszik a a zöld-fehér mez inkább lila-fehéret hordanánk.
Vágod hogy egy csapatban az EU ban vagyunk.
A baltás gyilkos is meg pont jó példa volt , emlékszel az azerire ?
Azért itt van brervik , most valami japó ölt meg egy pár embert amerikába iskolai lövöldözés tovább is van mondjam még ...?
Nem kell migránsnak lenni ahhoz hogy valaki idióta , terrorista legyen .
Nem úgy mit te :)

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.26. 22:39:51

Tévedsz kedves poszter. Csak a ballibsiket húzta csőbe alaposan. A magyar nép kifejezetten jól jár ezzel a szavazással, hisz a kormány egy erőteljes felhatalmazás birtokában folytathatja majd a harcot a muzulmán migráció ellen Brüsszelben..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.26. 22:42:22

@Andy73: Én inkább csőlátásnak mondanám. Régóta szenved már ettől a ballib tábor, ezért kapnak ki rendszeresen. De sztem nem olyan nagy baj ez..:))

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.26. 22:45:32

@mpl: Néha elég egy balta is, vagy egy macsete..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.26. 22:54:09

@mpl: Ennyi erővel bármelyik kormány legitimációját megkérdőjelezhetnéd. Ugyanis a szavazók 30-35 %-a SOHA nem szokott részt venni országgyűlési választásokon. Tehát már itt megbukik a gondolatmeneted.
Egyébként a Fidesz-Kdnp lista úgy egymillió szavazattal kapott többet, mint a Kormányváltás lista (Mszp, Dk, Együtt meg még különböző fisz-fasz balos törpepártok).
Ennek az eredménynek a fényében szted mégis kinek kellene irányítania az országot nagyokos??

Killary Fucking Clingon 2016.07.26. 23:51:40

Engem nem húzott csőbe senki.
Én konzervatív jobb-közép kormányt akarok.
Kevesebb EU-t, saját, EU-belepofázás mentes külpolitikát és gazdaság politikát.
Nem akarok bevándorlókat látni az iszlám világból és az afrikai területekről.
Akarok egy új atomerőművet, de néhány vízi erőmű sem lenne kárunkra.
Mit akarok még?
Hogy az összes ratyi-liberális-szocialista pusztuljon ebből az országból :)

babbaba 2016.07.27. 04:17:15

Én egy választást se hagytam ki a rendszerváltás óta. Ezt ki fogom hagyni. És máris áthúztam az Orbán számítását.

Hajrá Jobbik!

babbaba 2016.07.27. 04:20:13

@Shabby Bear: A Fideszt kiszfiúk vezetik, akik ma is az államostíáson és a piacgazdaság haveri alapú lerombolásán dolgoznak. Ha konzervítív jobb-közép kormányt akarsz, ne rájuk szavazz!

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.27. 05:44:02

@mpl:

A választási törvény úgy van alakítva - 1989 óta -, hogy a nyertes jelentős pluszt kapjon. Jó ez? Vitás kérdés, van jó és rossz oldala is. De ez a NYERTESt segíti, nem a Fideszt.

Ha a ballibek kapnák a legtöbb szavazatot, nekik lenne kétharmadjuk. Ugye ezt belátod?

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.27. 05:45:29

@mpl:

"ne mondjuk azt, hogy az ország kérharmada választotta őket"

Senki nem mondja ezt.

midnight coder 2016.07.27. 07:38:37

@stim: Tegyük még hozzá, hogy a németeknél azért működik a dolog, mert anno a török vendégmunkások egy olyan korban költöztek oda, amikor a törököknél a vallásosság a mélyponton volt. Ha most importálnának ugyanannyi törököt, nagy bajban lennének.

A másik probléma, hogy az elmúlt 30 évben Európa sikeresen exportálta az iparát Kínába. Ennek minden más hátrányos hosszú távú gazdasági hatásán kívül van egy olyan következménye is, hogy durván lecsökkent az igény a kétkezi munkára.

Varga Bertalan 2016.07.27. 08:42:06

@babbaba: Hanem kire? Az MSZP kreatúra jobbik vezetésre? Nevetséges.

Ballib cenzúrázók réme 15 2016.07.27. 09:05:23

@Varga Bertalan:
Bizony.. mert nekik semmi közük az állampárthoz.
Éppencsak az MSZP lett az MSZMP utóspártja, és minsizeterlnökjelöltnek sikerült eddig egy 56-ban lövöldöző Horn nevű Pufajkást, egy D-209 jelű KGB ellen küzdő hőst, és egy Pécsi Dialógus Csoportról jelentgető megyei KISZ titkárt jelölniük.
Tehát nekik semmi közük az állampárthoz, hisz ők maguk az egykori állampárt, a ballibek.

CSerébe viszont van 4 darab KISZ-es középsikolai titkár a Fideszbe, akiknek nem mellesleg 89-ben a lakására lehallgató berendezéseket szereltek a Gyurcsány féle spiclik.

Netuddki. 2016.07.27. 09:06:28

Egyetlen helyes választás van a "nép" szavaztatással kapcsolatban. Az, hogy nem mész el szavazni. A fodorgábor meg hülye, és a fidesz szekerét tolja. Egy ilyen kérdésre nem lehet igennel szavazni. Tehát marad a távolmaradás, aztán kiderül mennyi megvezethető ember és fideszdroid van az országban. Az orbán úgyis erre kíváncsi...

Netuddki. 2016.07.27. 09:11:04

@ppppalika: "elmegy szavazni és érvénytelenül szavaz"

Aztán mégis mi a lópikulának menjek el érvénytelenül szavazni te észlény? Minek csesszek el 1 órát az életemből? He?

Hacsak nem azért, hogy az orbánnak növeljem a részvételi arányt. Lószerszámot a hátsódba kisfácán! Találj ki jobbat...

Netuddki. 2016.07.27. 09:13:51

@paráznabillegető: "szavazz fasszal!"

Na ez a másik észlény. A kutyát nem fogja érdekelni mit firkálsz a szavazólapra. Az orbánt is csak az érdekli, hogy minél többen menjenek el.

Ballib cenzúrázók réme 15 2016.07.27. 09:16:33

@Tibi !:

Végülis van ráció a ballibeknek a "ne szavazz" kampányába.
Ha sikerül ebből rendszert csinálniuk, akkor csak ők mennek szavazni, és van esélyük nyerni.

Az más kérdés hogy hülyének nézik az embereket, és nem feltételezik hogy képesek önnálóan számukra kedvezően dönteni.

A ballibek mindig is azt gondolták, hogy egyedül ők tudják a tutit.
Ezért csinált Rákosi apjuk diktatúrát pl.

zizi77 2016.07.27. 09:21:29

@Tibi !: és persze aki otthon marad, az mind Orbán ellen szavaz! Borítékolható következtetés! :)

Netuddki. 2016.07.27. 09:23:42

@Ballib cenzúrázók réme 15: Na, itt is megtaláltál te tolvaj fideszes bértroll?

NEM ÉRDEKEL az úgynevezett "ballibes" 1 bites fideszes beskatulyázásotok.
Anyád picsája ballib, te fasszopó hazug tolvaj bűnöző, te!

Látod én nevén merem nevezni a dolgokat, nem anyázok rébuszokban. Méghogy ballib? Azmiaz, te ostoba fideszállat, te! Vagy provokátor, vagy nem tudom...

Mellesleg megértem, hogy kellemetlen ha a fideszes tolvajokat letolvajozom. Ezért is csinálom balfaszok...

Kivlov 2016.07.27. 09:27:40

Mit kell összevissza kombinálni?
Akartok kultúrálatlan, primitív arab csürhét az országba vagy nem? Ennyiről szól a kérdés.

Netuddki. 2016.07.27. 09:28:26

@zizi77: Nem angyalom! Ha tudnál szöveget értelmezni, akkor nem kérdeznél ilyet.
Egyszerűen nem közösködök tolvaj bűnözőkkel. Ennyi. Ez nem valaki ellen van, inkább "hagyjatok békén a baromságaitokkal" kategória. Ami nyilván fáj a tolvaj fidesz drukkereknek, főleg ha eredménytelen lesz a szavazás és alacsony a részvétel, és kitalálnak minden ostobaságot miért is kellene elmenni szavazni. Lószerszámot a hátsójukba!

Mellesleg miért fáj neked ha a tolvaj bűnöző orbán ellen szavazna valaki?

Netuddki. 2016.07.27. 09:30:17

@Kivlov: Nem, nem akarok primitív arab csürhét az országomba. Ahogy NEM AKAROK PRIMITÍV TOLVAJ BŰNÖZŐ oRBÁN CSÜRHÉT se!

ppppalika 2016.07.27. 09:37:25

@Tibi !: Sajnálom, hogy értelmi képességeid nem elegendőek javaslatom lényegének felfogására.

rovid 2016.07.27. 09:39:22

@nick papagiorgo:

De. Ennyire hülye! már többször bizonyította.

Kivlov 2016.07.27. 09:39:49

@Tibi !:
akkor mutass fel érdemi alternatívát. köszi.

zizi77 2016.07.27. 09:48:40

@Tibi !: nekem nem fáj, joga van mindenkinek véleményt nyilvánítani. Csakhogy az ellenzék az otthonmaradást úgy fogja értemezni, hogy azok az emberek Orbán ellen szavaztak. Ugyanolyan marhaságokat lobogtatnak mindkét oldalon!

Nagyorrú Barbi 2016.07.27. 10:08:22

A tegnapi Fr.o.-i papgyilkosság volt a sokadik. És még mindig simogatjátok a migráncsokat... Ragadjatok össze velük!

Ballib cenzúrázók réme 15 2016.07.27. 10:11:57

@Tibi !:

Ezzel nincs is semmi gond.

A te problémád ottt kezdődik, hogy sokkal többen nem akarnak HAZUG PRIMITÍV BŰNÖZŐ BALLIB CSÜRHÉT az országban, akik még EL IS KÚRJÁK, ahogy szokták.

elemes 2016.07.27. 10:24:41

ez egy szar népszavazás, szar kérdéssel.

nem is fogok elmenni.

vagy ha igen, (X) helyett rajzolok egy kétfarkú kutyát a szavazólapra.

elemes 2016.07.27. 10:26:55

@Nagyorrú Barbi:

a népszavazásra költött 4 milliárd forintot lehetne jobb helyre rakni, például stadiont építhetnének, vagy fizetésemelést az egészségügyi szakápolóknak, mert az elvándorlás több ember halálát okozza, mint a migráncsok eddigi összes merénylete együttvéve.

Ma Baker 2016.07.27. 10:43:11

Jó lett volna, ha bármivel alá tudta volna támasztani a cikk, hogy Orbán pont ezzel a népszavazással akarja kivezetni az EU-ból az országot.
De mivel nem sikerült, így nyugodtan mondhatjuk, hogy baromság a gondolatmenet.

ZX 2016.07.27. 10:58:38

Ez a 4 milliárd Ft befektetés Orbánék részéről. Hogy aztán újabb 4 évig hülyíthessék a népet és közben szabadon raboljanak.

lelkes semmitmondó 2016.07.27. 11:31:40

Azt hiszem, ehhez a népszavazáshoz egy komoly félreértés tartozik. Sokan úgy hiszik (láthatóan a cikkíró is), ha az igenek győznek, akkor ebbe az országba soha egy darab szír, vagy afgán nem fog bejönni. Ez nem így van. Ha a kérdést jobban megnézzük, akkor látni kell, a hangsúly nem azon van, hogy akarunk-e menekülteket, hanem azon, hogy betelepítésük az Országgyűlés hozzájárulásával, vagy anélkül történjen. A kérdés úgy szól, hogy "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?". Az igenek győzelme akár azt is jelentheti, hogy a Parlament ellenszavazat nélkül megszavazza a betelepítési kvótát, és így már Országgyűlési felhatalmazásával, legálisan jöhetnek menekültek. Hiszen az "igenek" győzelme csak erre adott felhatalmazást, és nem arra, hogy ne engedjünk be egyetlen muzulmánt se. Látni kell tehát, hogy a népszavazás kimenetele semmiféle kötelezettséget nem ró a Kormányra és a Parlamentre, sőt, a nemzetközi szerződések alapján az Országgyűlésnek egy ilyen helyzetben kötelezően a betelepítés mellett kellene szavaznia. És ez szükségszerűen így is lesz. És ha erre sor kerül majd, fapofával el fogják mondani, hogy azért szavaztak a kvóta mellett, mert ilyenek az EU-s csatlakozási szerződések, és nem tehetnek máshogy. A Fidesz-Kormány azzal, hogy folyamatosan azt kommunikálja, ez a népszavazás a "migránsokról" szól simán becsapja a választókat. Hozzáteszem, nem először.

Killary Fucking Clingon 2016.07.27. 11:38:55

@babbaba: én nem mondtam hogy kire szavazok :) látod feltételezel, nem kellene :)

lelkes semmitmondó 2016.07.27. 11:43:54

Az előbbi hozzászólásomban a népszavazásra utalva pont fordítva írtam, és helyesen a "nem"-ek győzelmét kell érteni ott, ahol az "igen"-ek győzelmére utaltam. Elnézést kérek.

DFK 2016.07.27. 11:49:05

Ugye a távolmaradók nem fognak nagyobb biztonságért sírni, ha aztán megtörténik a baj?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.07.27. 12:32:09

"mégis csak furcsa, hogy magukat demokratikusnak tartó pártok egy ilyen demokratikus intézmény mint a népszavazás bojkottálására szólítanak fel."
Miért lenne furcsa?
Ha a nemszavazás is egy legális vélemény, akkor semmi furcsa nincs abban, hogy valaki arról győzköd, hogy ne szavazz. Sőt, az lenne csak a nagyon antidemokratikus, ha kötelező lenne szavazni, mert akkor nem lehet más véleményed, mint a két felkínált opció.

Egyébként meg tök mindegy, mert ennek a szavazásnak semmilyen tétje nincs.

atomic power 2016.07.27. 13:46:52

@Lord_Valdez: Aki nem megy el, vagy elmegy, de igennel szavaz, esetleg érvenytelen szavazatot ad le, az ahhoz járul hozzá, hogy legitimitással nem rendelkező uniós hivatalnokok döntsék el, hogy hány és milyen összetételü bevándorló kontiingest fogadjon be az orszag, ráadásul folyamatosan, mert a vége nem látszik. Akiben van önbecsülés az elmegy és nemmel szavaz, mert ezzel van nagyobb esélye annak, hogy a jövőnket számunkra pozitív irányba befolyásoljuk a bevándorlást illetően.

desw 2016.07.27. 13:51:00

Édes Istenem! Még 26 évvel a rendszerváltás után is ott tart a sok hülyemagyar választópolgár, hogy nem a kérdést nézi, hanem a pártérdekeket?

Aztán még csodálkoztok, b+, hogy ennek a szerencsétlen kis Magyarországnak nincs jövője ennyi kretén idiótával?

atomic power 2016.07.27. 13:58:37

@desw: Nem egyértelmű, hogy kik vannak elmarasztalva a hozzászólásban.

atomic power 2016.07.27. 14:13:05

@lelkes semmitmondó: Ez tényleg egy semmitmondó hozzászólás volt, mert nem mindegy, hogy a magyar parlament dönt, vagy legitimitással nem rendelkező, távoli hivatalnokok, akiket nem érdekli a mi sorsunk. Tehát a tét óriási, nem kell hozzá lángész, csak realitás érzék. Egyébként meg szerződések szempontjából semmi sem lefutott. Pont most formálódik a migrációs politika az unióban.

dadddd 2016.07.27. 14:22:50

Jézus! Már ott tartunk, hogy az index ekkora ordas hazugsággal jelentkezik a címlapon:
"migránsokat mérgezőnek nevező Orbán"

szabadság elvtársak! 2016.07.27. 14:39:38

Most van itthon egy ismerősöm, Németországban élnek! A kétkedőknek mondanám, már érik a botrány a németeknél, mert zúgolódnak a migránsok eltartása miatt. Ugyanis NEM AKARNAK dolgozni. Olyan félreguláris /katonai/ alakulatokat szerveznek, akik nyugodtan lecsaphatnak a migránsokra. Ez már teljesen nyilvánvaló, csak a média teljes csendben van. Főleg tartalékos állományiak jelentkeznek. Lesz még ott bonyodalom.
Én azt mondom aki akarja támogassa a migránsokat. Fogadjanak be családokat vagy akárkit és tartsák el őket.

atomic power 2016.07.27. 14:39:48

A "nemzetközi sajtó némi leegyszerűsítéssel írt a migránsokat méregnek nevező Orbán Viktorról. " /index/ Valójában az uniós migrációs politikáról mondta, hogy "halálos méreg". A kettő nem ugyanaz. Ez nem leegyszerűsítés, hanem durva csúsztatás.

desw 2016.07.27. 14:48:57

@atomic power:

"Nem egyértelmű, hogy kik vannak elmarasztalva a hozzászólásban. "

Akik nem a kérdést nézik, hanem a kérdezőt. Azért szavazzon mindenki igennel vagy nemmel, mert szerinte igen vagy nem, ne azért, mert Gyurcsánynak vagy Orbánnak mi a jó vagy a rossz.

zizi77 2016.07.27. 14:51:48

@atomic power: ez egyszerűen remek! Mndenáron bele akarnak rángatni minket abba a mocsokba, amit maguknak csináltak.

zizi77 2016.07.27. 14:55:06

@desw: csak sajnos sokak szerint már csak birkák vannak az országban. Természetesen mind fideszes, mert a nagyon képzett ellenzék, már külföldről osztja az észt.

atomic power 2016.07.27. 14:57:49

@desw: Rémísztő, de igaz, hogy egy ilyen nemzeti sorskérdésben embereket az befolyásol, hogy milyen a pártállása. Inkább pusztuljon az ország, csak bukjon meg a mostani kormány. Milyen önbecsülésúk van az iyenembknek?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.07.27. 15:10:04

@atomic power:
Tévedés. Akár elmész, akár nem, akár igennel szavazol, akár nemmel, az eredmény változatlan lesz. Ennek a szavazásnak semmilyen befolyása nincs az európai migrációs politika alakulására. Az az EP-ben dől el, nem itt. Egy népszavazás csak olyan dolgokra tud hatással lenni, ami a kormány, vagy az országgyűlés hatásköre. Ez így nem több, mint egy helyi közvéleménykutatás (+hisztéria).

desw 2016.07.27. 15:23:44

@Lord_Valdez:

Valamelyik észlény német politikus mondta, hogy abszurd lenne, ha ebben a kérdésben a népre bíznák a döntést. Érdekesen értelmezett demokrácia, nem?

desw 2016.07.27. 15:25:05

@zizi77:

"csak sajnos sokak szerint már csak birkák vannak az országban."

Mindig is a birkák voltak többségben. Azért tart ott Magyarország, ahol.

Neo07 2016.07.27. 15:25:08

@elemes: "...a népszavazásra költött 4 milliárd forintot lehetne jobb helyre rakni,..."
Te csak az orrodig látsz, messzebbre nem. Ez stratégiai kérdés, ez akár az ország jövőjét is befolyásolhatja – akár azt is, hogy 50 év múlva lesz-e még Magyarország a világon, vagy nem. Ehhez képest aprópénz, fillér a négy milliárd forint.

desw 2016.07.27. 15:27:44

@atomic power:

"Rémísztő, de igaz, hogy egy ilyen nemzeti sorskérdésben embereket az befolyásol, hogy milyen a pártállása. Inkább pusztuljon az ország, csak bukjon meg a mostani kormány. Milyen önbecsülésúk van az iyenembknek? "

Mondjuk 2008-ban a fideszes idióta 3 igenes népszavazás (vizitdíj) dettó ilyen volt, csak akkor a másik oldal volt ilyen seggfej. Illetve mindkét oldal mindig seggfej, csak most ez kevésbé, a másik jobban és ecet...

atomic power 2016.07.27. 15:36:41

@desw:
Egyetértek! Minden hiba ellenére van különbség a két apparátus között, a jelenlegi javára.

szabadság elvtársak! 2016.07.27. 15:45:41

Aki kommentet ír, feltételezhetőnek kéne lenni, hogy aránylag tájékozott. Hát nem látszik. Hihetetlen mennyiségű információt lehet összeszedni. Ennyire nem lehet lusta senki. A migráns ügy többlépcsős dolog. És súlyos következményekkel jár egy rossz döntés. A migránsok nagy többsége félrevezetett szerencsétlen akiket szintén egy politikai játszmához használnak fel, disznó politikusok és pénzemberek. Egy másik részüket a terrorista cselekmények miatt csempészték be, ez teljesen nyilvánvaló. Itt a létről van szó, és egész Európa létéről! Nem szabad el bagatellizálni, mert nagyon nehéz lenne kikecmeregni ha már beüt a baj. És értsük már meg, ők egy teljesen más kultúra, és nem hajlandók a mi törvényeiket elfogadni, sőt mi alkalmazkodjunk. És ha nem alkalmazkodnánk, ők minden szívfájdalom nélkül kiirtanának bennünket. Ők ezt el is mondják! Tehát felelőtlen az a politikus, aki ránk akarja őket erőltetni!!

sakkosfx 2016.07.27. 15:58:33

Azt hiszem a legerősebb érvem nekem van a bevándorlás ellen. Az osztrák Magyar monarchia 1867-től engedi a zsidók letelepedését hazánkban! Nem egészen 150-év alatt hazugságokkal, átverésekkel, és nyomás gyakorlással átvették hazánk felett az ellenőrzést! És hagytuk mert jó hiszemüek voltunk na meg persze balekok is! És ha még a buzulmánokat is nyakunkra hozza a zsidóság állandó rettegésben kellene élnünk terror cselekmények miatt! Mellesleg lehet, hogy zsidó áldozataik is lesznek nemcsak magyarok! A cionizmust nem érdeklik az áldozatok rassza mindenkin keresztül gázol céljai elérésében ami a világuralom!

atomic power 2016.07.27. 16:01:58

@Lord_Valdez: Ki lett mondva a lényeg: a kérdés az országgyűlés hatásköre kell hogy legyen. Az EP és a Bizottság előszeretettel vesz magához olyan ügyeket, amire nincs mandátuma. A jogszabályokban is vita van, hogy kinek mire van hatasköre. A jog már csak ilyen. Kemeny küzdelem lesz, de meg kell adnunk az esélyt a kormánynak, hogy ezt minél nagyobb mandátummal le tudja folytatni. Seniknek sem fog leszakadni a lába attól, hogy elmegy szavazni, viszont az ország nyerhet vele, mert egyáltalán nem lefutott kérdés. Sőt, a mindennapos terrorcselekmények csak tovább növelik a népszavazás szükségességet. És nem vagyunk egyedül. Még összefoghat az összes kelet-európai ország is, mert az érdekük közös.

MIx 2016.07.27. 17:06:19

OV kevés dologhoz ért, de a tömegmanipuláláshoz nagyon!
A népszavazás nem felel meg az alaptörvény előírásainak.
Nem lehet pl. szavazni a költségvetésről stb., csak olyan dolgokról lehet szavazni, aminél a támogatásnak, vagy az elutasításnak is egyértelmű jogkövetkezménye van a magyar jog szerint.
A mostani "népszavazás" eredménye (akár igen, akár nem az eredmény, ha egyáltalán érvényes lesz) nem ró semmiféle kötelezettséget a magyar hatóságokra.
Ez csak egy kommunikációs manipuláció (ahogyan az ún. "konzultációk" is) 5000 millió forintért, hogy bármilyen eredmény mellett is OV az EU-s szövetség játékszabályainak megsértésére állítólagos támogatást nyerjen.
A brüsszeli gépezetre akkor róhatna valamiféle kötelezettséget ez a bohóckodás, ha ez szavazás EU szinten történne.

Így ez a történet egy nagyon csalárd politikai trükk, sajnálom hogy a magyar emberek ( köztük sok értelmiségi) értelmi szintjét sikerült olyan alacsonyra lenyomni, hogy ezt nem veszik észre!!

elemes 2016.07.27. 17:49:58

@Neo07:

Nem, ez nem stratégiai kérdés. A kérdést megfogalmazó politikus számára is csak taktikai kérdés, amelyet úgy akart megfogalmazni, hogy támogatókat szerezzen.

Minden más vonatkozásban ez egy nagyon szar kérdés. Stratégiailag nagyon fontos lenne nagyon alaposan a mélyére nézni a menekültválságnak, nagyon-nagyon sok releváns és kritikus kérdést lehetne megfogalmazni (de nem népszavazáson). Azokról nem nagyon esik szó, mert rövid távú politikai haszon nincs benne.

atomic power 2016.07.27. 19:39:36

@elemes: Kinek van politikai haszna az eredményes és sikeres népszavazás után? Magyarorszagnak, mert esélyt teremt arra, hogy a magyarok döntsenek jövőjükről. Ez nem egy politikai párt haszna, hanem az egész nemzeté. Azért stratégiai kérdés, mert a hosszútávú jövőről szól. Valóban támogatókra van szükség, de egy nemzeti ügyhöz. A kérdes nemhogy sz....r, hanem mélyen húsbavágó. Magyarorszag minden tőle telhetőt megtett a menekültválsággal kapcsopatban, de süket fülekre talált. A mély strategiai kérdesek megoldása nem erre a kis országra vár, ez a nagyhatalmak kötelessége. Nekünk viszont addig is cselekednünk kell, a véleményünket a leghatarozottabban kepviselni a nemzetközi porondon.

elemes 2016.07.27. 20:29:12

@atomic power:

1. Semmilyen esélyt nem teremt, jogi relevanciája nincsen, egy kurva drága közvéleménykutatás, amiből az derül ki, hogy hányan hallgatnak még Orbánra.

2. Politikai haszna Orbánnak van, ha sikerül olyan embereket maga mellé állítani, akik korábban politikailag passzívak voltak.

3. A kérdés szar, mert semmi értelme (az unióval kötött szerződés egy pontjának érvényeségét firtatja), viszont olyan területen ébreszt nehezen kezelhető indulatokat ahol nagyon sok munkával is csak lassan és békésen lehet eredményt elérni. EZ lenne nemzetstratégiai kérdés, nem az, hogy egy politikus próbálja a támogatóinak számát párszázezerrel növelni.

4. SEMMILYEN cselekvésre nem nyit teret a népszavazás.

atomic power 2016.07.27. 20:49:03

@elemes: Ha ilyen egyértelmű a jogi helyzet, akkor a szlovák kormány miért tamadta meg a kvóta rendelkezést a bíróságon? Akkor csak van valami esélye a dolgok más értelmezésének. Vagy ennyire nem értenek hozzá?

elemes 2016.07.27. 21:13:59

@atomic power:

tököm tudja. időhúzás?
a menekültügy nem tagállami hatáskörben rendezhető kérdés.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.07.28. 07:10:06

@atomic power:
Totális tévedés, de legalább sok.
"a kérdés az országgyűlés hatásköre kell hogy legyen. Az EP és a Bizottság előszeretettel vesz magához olyan ügyeket, amire nincs mandátuma."
Egy európai szintű stratégia nem lehet egy országgyűlés hatásköre.

"A jogszabályokban is vita van, hogy kinek mire van hatasköre."
Ebben semmilyen vita nincs.

"meg kell adnunk az esélyt a kormánynak, hogy ezt minél nagyobb mandátummal le tudja folytatni."
A kormányt eddig se érdekelte, hogy mennyien állnak mögötte, hanem simán behazudta, hogy a zemberek mind, aztán később kiderült, hogy mégse, akkor meghátrált és ráfogta valakire.
Ami az európai tárgyalási pozicióját illeti, arra sincs hatással. Az azon fog múlni, hogy milyen hasonló érdekcsoportokhoz tud csatlakozni az EP-ben.

"viszont az ország nyerhet vele"
Az ország életére is zéró hatása van, mert a kormány úgyis azt csinál, amit akar. Akkor lehetne hatása, ha az igenek győznének, de annak nem csak valószínűsége, de értelme se lenne. Ráadásul a marginális jelentőségű MLP-n kívül senki nem is kampányol mellette. Ha a nemek győznek, vagy a szavazás érvénytelen, de többségben vannak, akkor azt a kormány úgy fogja kinyilvánítani, hogy a "Zemberek nemet mondtak Brüsszel valóságtól elszakadt világképére" vagy valami ilyesmit.

"Még összefoghat az összes kelet-európai ország is, mert az érdekük közös. "
Egy népszavazáson nem, az szigorúan egy országra kiterjedő dolog.

Mellesleg, ha EU szintű folyamatba akarsz beleszólni arra is van lehetőség: European Civil Initiate-nek hívják. Az kell, hogy legalább 7 országból szerezz 7 embert, akik egy bizottságot alakítanak, benyújtják és onnantól 1 évetek van összeszedni 1 millió támogató. Persze, ez se kötelez semmire, csak arra, hogy az EP-nek tárgyalnia kell róla.

stim 2016.07.28. 10:16:29

Ami a jogköröket illeti szerintem úgy működik a dolog, hogy minden jog a néptől származik egy demokráciában. Egy absztrakt szervezetnek csak akkor vannak jogosultságai ha azokat valakiktől kapja. Mert minden szerevezet azzal a céllal jön létre, hogy emberek egy csoportját képviselje. Itt kell észnél lenni, hogy azok az emberek mi legyünk:) Értelemszerűen a Magyarországot érintő minden jog a magyar emberek, állampolgárok által felhatalmazott Parlamentnél van. Magyarország szuverén ország, szabad népek világa, stb.

Tehát szabad országként minden jog az általunk felhatalmazott Parlamentnél van. Amikor az ország, a nép nevében az erre megbízott vagy felhatalmazott kormány nemzetközi szerződéseket ír alá akkor bizonyos jogokat megoszthat vagy lemondhat róluk ha egy közösség tagja kíván lenni és a közösség szerveződésével egyetért. Ha nem kíván ebben a közösségben részt venni akkor a jogokat visszaveheti mert szuiverén ország. Ezek a nem mellékes dolgok mint a szabadságharcok és forradalmak többek között ezért történtek:)

Ha a szerződés aláírásához képest az Únióban, a világban vagy Magyarországon változások állnak be bármelyik félnek lehetősége van a szerződések felülvizsgálására, úgy gondolom. De minden jog ami a szabadságunkhoz fűződik azért az őseink megharcoltak és nekünk is ki kell állnunk érte mert a mienk és nem engedhetjük magunkat megrövidíteni. A demokrácia szerintem napi odafigyelést és kiállást igényel, hogy az érdekeinket ne csorbíthassák. Ez a fejlődés alapja. Nameg a világos célkitűzések, elképzelések mert aki nem tudja melyik kikötőbe tart annak semmilyen szél nem jó. Nem látom, hogy Merkel mit csinál. Nem látom, hogy az EU mit csinál. Azt hiszem leginkább teret vesztenek.

Ha az általunk felhatalmazott szervezet nem él, hanem visszaél a ráruházott jogainkkal meg kell vizsgálni a kilépés lehetőségét is. Oda kell figyelni hogy történik a Brexit, levonni a tanulságokat és nyitni minél több irányba a kereskedelemmel ha az Únió nem azt teszi amire létrejött. Ott vannak a feltörekvő BRICK országok és más afrikai, ázsiai, dél-amerikai piacok. Ha van saját mezőgazdaság és saját ipar akkor el tudjuk adni magunkat máshová is. Érdemes lenne felülvizsgálni milyen kvóták és szerződések fogják vissza a mezőgazdaságot (ha vannak ilyenek, pl. cukorkvóta) és minél inkább saját lábra állni. Az autóipar az elektromos irányba fejlődik. Ha a magyar mérnökök képesek voltak korábban ennyi jó találmányt, jó technikai megoldást létrehozni miért nincs magyar elektromos autógyártás? Lehet, a következő nemzedék már Paks 2-ről fog tankolni... Vagy otthoni napelemekről:)

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.28. 12:09:47

@Lord_Valdez: Ennyi erővel a Brexit népszavazásnak sem volt semmi tétje, mert nem kötelezte semmire a parlamentet. Nagyot fogtok nézni most is. Azzal nyugtatgatjátok magatokat, hogy "semmi tétje". Pedig nagyon is van. Több millió támogató szavazat birtokában sokkal erélyesebben léphet fel a magyar kormány a kvóta rendszer, és a migráció ellen Brüsszelben. A Brexit után egyébként is kezdenek megjuhászodni arrafelé az aparatcsikok. Kezd felpuhulni a szisztéma..:)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.07.28. 21:02:18

@A megvalósult amerikai ólom..:
Történetesen tényleg nem köti a brit parlamentet, vagy kormányt, de a kilépés nemzeti hatáskör. Tehát tud róla dönteni és figyelembe tudja venni. Olyanról szavazni, amiről nem te döntesz annyira értelmes, mint a holnapi időjárásról. Meg lehet csinálni, csak nem érdemes nagy reményeket fűzni hozzá.

Álomban élni jó, nem érdemes.
Tökéletesen mindegy, hogy hány szavazat van a kormány mögött, mert az EP-ben ugyanannyi képviselője marad és az Európai Bizottságban egyedül Navracsics Tibor marad magyar.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.28. 21:59:32

@Lord_Valdez: Te egy konstans kőbe vésett szisztémaként kezeled az EU-s döntési rendszert, miközben az utóbbi idők eseményei alaposan összekuszálták a dolgokat arrafelé. Tetszik nem tetszik, jelenleg a v4-ek is alakítják Brüsszel politikáját, ebből a szempontból pedig kifejezetten lényeges lesz ez a népszavazás, különösen hogy mintaként szolgálhat más országok számára is. A brüsszeli bürokratikus elit egy jobbegyenest kapott a Brexittel, és nagyon vigyáz a további pofonokkal. Erőt kell mutatni, és majd szépen elfelejtik azt a kvótát, mást nem tehetnek.
Ezenkívül azt sem szabad elfelejteni, hogy a kormány számára belpolitikai szempontból is fontos ez a szavazás. Újabb szög a hazai baloldal koporsójába..

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.07.29. 21:15:49

@A megvalósult amerikai ólom..:
Ha lesz is változás az EU döntési szisztémájában, az nem egy helyi népszavazástól lesz. Ez csak olyan információt tud csak szolgáltatni, amit amúgy is tudnak.
Nagyon jól tudja mindenki, hogy népszerűtlen. Maximum úgy tudna hatni, ha minden ország vezetése megretten a népszerűségvesztéstől. Nem az EU, hanem az EU-t alkotó helyi kormányok. Viszont ha racionálisan gondolkozol, akkor rájössz, hogy a kvóta olyan országokban népszerűtlen, ahova nem érkezett sok migráns. Azoknak szar, akikhez nem jöttek sokan. Akikhez igen, pl. Franciaország, Németország, Svédország nagyon is érdekelt benne.

Belpolitikai szempontból valóban fontos, bár szerintem ott is erősen túlértékelik a jelentőségét. A Fidesznek van egy 30%-s tábora és az nem valószínű, hogy jelentősen nőne, mint ahogy az se, hogy az MSZP-é csökkenne. Ahol mozgás képzelhető el az a Jobbik.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.30. 14:11:35

@Lord_Valdez: Ez is bele fog játszani mint sok más. A nagy változásokat apró lépések készítik elő többnyire. Mivel a migránsok célországai kevesebben vannak mint a többi Eu-s tagállam,több állam nem érdekelt a kvótában mint amennyi érdekelt. A v4-eken kívül pl. Spanyolország- amely kőkeményen védekezik az Észak-Afrika felől báramló migáns tömeggel szemben 10 m magas kerítéssel, sokkolókkal, -vagy Olaszország sem, amely szintén nem célország. Utóbbinak épp elég az átvonulókkal birkózni, nemhogy még kapjanak egy állandó kontingenst a kvóta alapján. Nem érdemes a kvótával kockáztatni esetleges újíbb kilépéseket, ezt Brüsszelben is kezdik érezni..

Belpolitikai szempontból már csak a politikai napirend uralása miatt is fontos. (Az a 30 %-os tábor természetesen a teljes szavazókorú népességen belül érvényes, amely teljes szavazókorú népességnek a harmada soha nem szokott szavazni..)
A Fidesz ezzel a kampánnyal sztem épp az elcukisodó Jobbiktól szerehet szavazatokat (magam is ingadozó vagyok..), illetve blokkolhatja azt, hogy a Jobbik a migránskérdésre politikát építhessen, kifogva a szelet Vona vitorlájából..

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.07.30. 22:02:13

@A megvalósult amerikai ólom..:
Lényegében a legtöbb nyugat-európai ország célország is egyben, ezért nem hiszem, hogy ott ellenállás lenne. Még a spanyolok és olaszok se hiszem, hogy keresztbe feküdnének, mert ők is inkább abban érdekeltek, hogy legyen valami rendezése a kérdésnek.
A további kilépések nem a kvóták miatt lesznek, ha lesznek, legalábbis nyugaton. Ott sokkal inkább kényes kérdés, hogy úgy érzik, hogy ők aránytalanul sokat adnak az EU-ba és nem kapnak semmit.

Én is ezt mondom: ez a Fidesz vs. Jobbik ellentét miatt lehet fontos a Fidesznek.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.31. 13:49:01

@Lord_Valdez: A spanyolok meg az olaszok állandó migránskolóniákat kapnának, aminek nem hinném hogy nagyon örülnének, különösen a spanyolok, akik komoly erőfeszítéseket esznek a bevándorlás ellen , de a olaszok sem nagyon szeretnék.

"Lényegében a legtöbb nyugat-európai ország célország"

Nem hinném. A fő célországok Németország és Skandinávia, hisz itt a
legnagyvonalúbb a segélyezési rendszer.

"A további kilépések nem a kvóták miatt lesznek" Viszont a kvóta is hozhat pár plusz százalékot a kilépéspártiaknak, és így már átbillenhet a javukra mérleg.
Különösen az utóbbi időszak számos terrorcselekménye miatt válhat érdekessé ez a kérdés..

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.07.31. 21:05:06

@A megvalósult amerikai ólom..:
Nem mindegy nekik? Ezek már de facto ott vannak. Ez a helyzet nem romlana tovább.

De nagyon sokan mennek Franciaországba, és a Benelux államokba is.

A kvóta azon országoknak rossz, ahol nincs ilyen probléma. Ahova amúgy is mentek, ott a szétosztás gondolata jól kommunikálható, mert csökkenti a náluk maradó migránsok számát. Legalábbis elvben, mert a migráns ember és nem egy zsák krumpli, amit odébb lehet rakni.
süti beállítások módosítása